onsdag 9. mai 2012

Hjernekraft er konkurransekraft

Den velstanden vi har i Norge i dag er ikke et resultat av tilfeldigheter. Den har kommet som et resultat av at vi har skaffet oss kunnskap til å utnytte både naturresurser og menneskelige ressurser på en god måte. Likevel er vi i ferd med å tape i forhold til mange andre land. Norges forskningsinnsats er langt mindre enn våre naboland både målt som andel av BNP og målt som innsats per innbygger. 

Det er mange land i verden som har like store naturressurser og enda flere mennesker enn oss, men ikke nærheten av den velstanden vi har. Det som skiller landene er i hvilken grad de har kunnskap nok til å omsette ressursene de har i verdier og velstand. I dag er konkurransen mellom landene større enn noen gang. Land som Kina og India kunne tidligere kun konkurrere på lavkostproduksjon, men nå satser de stort på kunnskap for å kunne dominere den globale økonomien.

Hvilken rolle vil Norge spille i fremtiden dersom vi verken kan tilby lavkostproduksjon eller innovasjon? Skal vi beholde vår konkurransekraft er det avgjørende ikke bare å tilby arbeidskraft, men også hjernekraft.

Norge må ha hjernekraft nok til ikke bare å forstå, men også for å være med på å skape og forme fremtiden. Vi trenger et nivå på forskningsinnsatsen som gjør det mulig å absorbere ny kunnskap og forskningsproduksjon fra andre land for å styrke vår konkurransekraft. Det handler om politisk vilje til å investere i forskning. Det er ingen grunn til at Norge skal forske mindre enn Sverige og Danmark.

1 kommentar:

  1. Jeg vil anbefale alle som leter etter forretningslån til Le_Meridian, de hjalp meg med lån på fire millioner dollar for å starte opp quiltingsvirksomheten, og det var raskt. Når jeg fikk et lån fra dem, var det overraskende hvor lett de hadde å jobbe med. De kan finansiere opp til $ 500.000.000.000 (fem hundre millioner dollar) i alle regioner i verden så lenge det kan garanteres 1,9% avkastning på prosjektene. Prosessen var rask og sikker. Det var definitivt en positiv opplevelse. Unngå svindlere her og ta kontakt med Le_Meridian Funding Service On. lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. hvis du leter etter forretningslån.

    SvarSlett